bow Mituri și adevăruri despre sterilizarea câinilor și pisicilor

Vezi cele mai întâlnite mituri despre sterilizarea câinilor și pisicilor.

Animalul meu va deveni gras și leneș după sterilizare / castrare!

De fapt, animalele se îngrașă din cauza lipsei de mișcare și a hranei în exces.

Câinele își va pierde instinctul de pază!

Sterilizarea / castrarea nu are legătură cu instinctul câinelui de a-și proteja casa și familia. Instinctul de a proteja este genetic, independent de hormonii de reproducere.

Vreau să simtă și cățelușa / pisica mea bucuriile maternității!

Căldurile, gestația, nașterea, alăptarea și îngrijirea puilor sunt riscante, epuizante și chinuitoare pentru cățelușă sau pisică. Ea va fi fericită să scape de toate aceste “bucurii”.

Câinele meu stă numai în casă / curte, nu se împerechează, de ce să îl sterilizez /castrez?

Animalele în călduri fug de acasă și se pierd frecvent, și totodată pot atrage în curte / în locuință alte animale cu care se vor împerechea.

Sterilizarea / castrarea este dureroasă, nu vreau sa îmi “mutilez” animalul!

Sterilizarea / castrarea se realizează sub anestezie generală, deci animalul nu simte nici o durere. După operaţie, medicii administrează animăluțului operat analgezice care elimină disconfortul local.

Sterilizarea / castrarea este costisitoare, nu am banii necesari!

În România există numeroase programe de sterilizare/castrare COMPLET GRATUITĂ a câinilor și pisicilor cu și fără stăpân. Nu uita: legislația în vigoare prevede obligativitatea sterilizării/castrării câinilor cu stăpân, în caz contrar aplicându-se amenzi.

Este bine ca femela să aibă cel puțin un rând de pui!

Din contră, medicina a demonstrat că cel mai bine pentru sănătatea unei femele este să fie sterilizată timpuriu, la vârsta de 4-6 luni.

Nu vreau ca masculul meu să nu se mai simtă... bărbat!

Realitatea este ca animalele nu au conceptul de identitate sexuală și nu se împerechează de plăcere, ci numai datorită instinctului de reproducere. Castrarea nu va influenţa personalitatea câinelui și nu va crea nicio “reacție emoţională” sau “criză de identitate”.

Puii cățelușei / pisicii mele nu ajung pe stradă, de fiecare dată găsesc stăpâni pentru ei!

Fiecare dintre puii cățelușei / pisicii tale este apt să devină și el “părinte” la vârsta de 6-9 luni. Nu vei avea control asupra puilor săi, și cu atât mai puțin asupra generațiilor următoare. Cu certitudine mulți dintre urmașii animalului tău vor ajunge pe stradă. Fii un om responsabil și un adevărat iubitor de animale! Sterilizează-ți animalul de companie și fii astfel un exemplu în rezolvarea problemei animalelor fără stăpân!

E motan și vrea să plece de acasă, dar nu face niciun rău.

Motanul necastrat pleacă de acasă în căutarea unei pisici în călduri. În doar câteva luni, motanul tău te transformă în bunic pentru sute de pisoi de care tu nu ai însă habar. Soarta puilor născuți pe stradă nu e deloc ușoară, iar o parte din suferința lor este responsabilitatea ta. În plus, motanul nu se distrează în aceste călătorii, pentru că intră în conflict cu alte pisici și poate ieși destul de șifonat în urma bătăilor. Mai mult decât atât, este expus la o serie de pericole: accidente de mașină, atacul unui câine, purici sau căpușe, contactarea unor boli virale (FIV sau SIDA pisicilor), etc.

cat badge

Abonează-te la newsletterul Om Responsabil pentru a fi la curent cu toate noutățile.

arrow

Abonarea la newsletter este gratuită și reprezintă acordul tău pentru a primi comunicări și oferte din partea asociației Red Panda, conform Termeni și condiții. Dacă te răzgândești, poți renunța oricând la comunicările noastre.