bow

Hrana și medicația potrivite

icon

Nutriția

Probabil că ochișorii lui te conving să îi dai o bucățică de pâine înmuiată în ciorbă sau orice altceva din farfuria ta. Dar doar pentru că animalele mănâncă cu poftă orice le dăm, nu înseamnă că le face și bine. Mai mult decât atât, unele mâncăruri sunt toxice pentru animale (de exemplu ceapă, usturoi, stafide, struguri, ciocolată, avocado, anumite alune și produse cu xylitol).

Câinii și pisicile au nevoi nutriționale specifice care variază în funcție de vârstă, talie, stare de sănătate și nivelul de activitate. În plus, pisicile au câteva nevoi nutritive specifice (taurină, vitamina A, niacină) pe care cățeii nu le au, de aceea este important să asigurați dieta potrivită. Hrana trebuie să asigure animalelor aportul nutritiv necesar.

O hrană completă asigură un echilibru între apă, proteine, carbohidrați, grăsimi, vitamine și minerale. Primele 4 elemente dau corpului energia de care are nevoie animalul tău pentru creștere, digestie, reglarea temperaturii și activitatea fizică. Vitaminele sunt necesare pentru funcționarea corectă a organismului.

Ținând cont de toate aceste informații, este recomandat să vă hrăniți cățelul sau pisica cu hrană dedicată și nu cu ceea ce mănâncă restul familiei la prânz. Există foarte multe tipuri de mâncare pentru animale, doar trebuie să alegeți ceva pe placul animăluțului, dar și potrivit pentru etapa de viață (puppy, junior, adult, senior), talia (mic, medie, mare), stil de viață (activ, hiperactiv) sau stare de sănătate (există și diete veterinare la recomandarea medicului).

În ceea ce privește gătitul pentru animale, acest lucru se poate face corect, dacă țineți cont de faptul că un câine are nevoie de cca 37 de nutrienți într-o dietă zilnică sănătoasă, iar pisica peste 40 (conform European Pet Food industry ).

Asistență medicală veterinară

  • Mai des în primul an de viață, pentru urmarea schemei de vaccinare
  • Anual după vârsta de 1 an, pentru vaccinarea anuală
  • Bianual după vărsta de 6-7 ani, atât pentru vaccinare, cât și pentru efectuarea unor analize de sânge generale
  • Ori de câte ori este nevoie

Animalele pot suferi aceleași afecțiuni sau condiții medicale pe care le au și oamenii: boli acute, boli cronice (diabet, insuficiențe renală, hepatică, cardiacă, artrită, cancer), dar și evenimente de tip acut (accident vascular, ocluzie intestinală, infarct). Dar pentru că nu vorbesc, uneori boala evoluează în tăcere și ajungem să ne dăm seama prea târziu. Pentru a vă asigura că animalul duce o viață cât mai lungă și sănătoasă, nu uitați de vizitele periodice la medicul veterinar.

bow Vezi si alte recomandări

Alege să fii un om responsabil pentru animalele tale de companie și să ai grijă de ele în cel mai bun mod cu putință.

icon

Sterilizarea câinelui / pisicii

Sterilizarea / castrarea este o operație simplă, efectuată sub anestezie, prin care se îndepărtează organele reproductive…

icon

Microciparea câinelui / pisicii

Microcipul este un dispozitiv electronic minuscul care se implantează sub pielea animalului, între omoplați, de către medicul veterinar…

icon

Siguranța în spațiul public

Câini: Indiferent de talie, mergi cu câinele tău doar în lesă pe spațiul public. Doar așa te asiguri că animalul tău este în siguranță…

cat badge

Abonează-te la newsletterul Om Responsabil pentru a fi la curent cu toate noutățile.

arrow

Abonarea la newsletter este gratuită și reprezintă acordul tău pentru a primi comunicări și oferte din partea asociației Red Panda, conform Termeni și condiții. Dacă te răzgândești, poți renunța oricând la comunicările noastre.