bow

Sterilizarea câinelui / pisicii

icon

Sterilizarea / castrarea este o operație simplă, efectuată sub anestezie, prin care se îndepărtează organele reproductive. În timpul operației, animalul sterilizat nu simte nicio durere, iar recuperarea completă se face în câteva zile.

Avantajele sterilizării animalelor:

  • Previne apariția puilor nedoriți.
  • Elimină perioadele de călduri și efectele acestora: comportament nervos / agresiv, scurgerile, atragerea altor câini, fugitul de acasă, “marcarea teritoriului” prin urinare etc.
  • Reduce semnificativ șansele de apariție a piometrului, a mai multor tipuri de cancer, tumori, boli cu transmisie sexuală etc.
  • Animalele sterilizate sunt mai sănătoase și pot trăi cu câțiva ani mai mult comparativ cu cele nesterilizate.
  • Animalele sterilizate / castrate au un nivel redus al agresivității comparativ cu animalele nesterilizate.

Prin sterilizarea / castrarea animalelor vei contribui pe termen lung la stoparea înmulțirii nedorite a animalelor, la reducerea abandonului și la stoparea creșterii numărului de animale de pe stradă. Abandonul și înmulțirea necontrolată a animalelor reprezintă principalele cauze ale existenței animalelor fără stăpân.

O cățea fată de două ori pe an, chiar din primul an de viață (după 6 luni), iar o pisică fată de de 2-3 ori pe an. Îți dai seama câți puiuți se vor naște pe an, dacă într-un bloc cu 10 etaje, măcar 10 oameni cu câini sau pisici îi lasă să se înmulțească? Și câți din cei 40 de cățeluși sau 90 de pisicuțe vor găsi familii responsabile? Dar realitatea este că ritmul de înmulțire depășește cu mult capacitatea de adopție a animalelor.

Sterilizarea / castrarea animalelor de companie este o acțiune corectă și responsabilă față de animalele tale, și față de comunitatea în care trăiești. De aceea, legislația română în vigoare prevede obligativitatea sterilizării / castrării câinilor cu proprietar, în caz contrar aplicându-se amenzi.

Pentru calcularea costurilor unei operații de sterilizare, medicul veterinar ia în considerare sexul animalului, talia, vârsta, tipul de anestezie (în funcție de vârstă, rasă, etc), iar costurile variază între 300 lei femelă caine, 150 lei mascul câine, 200 lei pisică, 100 lei motan.

Există periodic programe de sterilizări gratuite pe teritoriul Municipiului București susținute atât de cabinete veterinare cât și de ASPA, în cazul în care costurile unei operații reprezintă un impediment.

Sterilizarea câinilor metiși și de rasă comună este obligatorie prin lege, iar amenzile pentru nerespectarea legii pot ajunge până la 10.000 de lei.

bow Vezi si alte recomandări

Alege să fii un om responsabil pentru animalele tale de companie și să ai grijă de ele în cel mai bun mod cu putință.

icon

Hrana și medicația potrivite

Probabil că ochișorii lui te conving să îi dai o bucățică de pâine înmuiată în ciorbă sau orice altceva din farfuria ta…

icon

Microciparea câinelui / pisicii

Microcipul este un dispozitiv electronic minuscul care se implantează sub pielea animalului, între omoplați, de către medicul veterinar…

icon

Siguranța în spațiul public

Câini: Indiferent de talie, mergi cu câinele tău doar în lesă pe spațiul public. Doar așa te asiguri că animalul tău este în siguranță…

cat badge

Abonează-te la newsletterul Om Responsabil pentru a fi la curent cu toate noutățile.

arrow

Abonarea la newsletter este gratuită și reprezintă acordul tău pentru a primi comunicări și oferte din partea asociației Red Panda, conform Termeni și condiții. Dacă te răzgândești, poți renunța oricând la comunicările noastre.